woensdag 20 november 2024

Trio Buscan Dantin Kuyper

Eén van de best bewaarde geheimen in Nijmegen. Café The Shuffle verandert één keer per maand in een folk tempel waar liefhebbers van folk muziek en van balfolk in het bijzonder van heinde en verre heen komen om te genieten van folkmuziek van kwalitatief hoog niveau en met name het dansen op die muziek.


Trio Buscan Dantin Kuyper

'Komende woensdag, 27 november komt er een bijzonder trio: Trio Bucsan / Dantin / Kuyper' bestaat uit Lode Bucsan op draalier, Maëlle Dantin op doedelzakken en Wouter Kuyper op diatonische accordeon. Zij spelen balfolk muziek uit de Lage Landen èn eigen composities.

'Trio Bucsan / Dantin / Kuyper' consists of Lode Bucsan on hurdy-gurdy, Maëlle Dantin on bagpipes and Wouter Kuyper on diatonic accordion. They play balfolk music from the Low Countries and some of their own compositions.
Wouter Kuyper ken ik inmiddels al heel wat jaren. Destijds maakte hij deel uit van de middeleeuwse muziekgroep Musicanda met o.a. Francesco Scafidi en Nynke Glazema die nu al weer jaren de basis zijn van de groep Datura.  Ook speelde die dag, als ik het mij goed herinner, de Deventerse muziekgroep Mycelium, met muzikanten als mijn goede vriendin Maria van der Wijst die overigens bovenal ook een geweldige schilderes is, Hanneke Evink met wie ik ooit ook nog een duo vormde èn de paradijsvogel Jozka van Vuure. Per abuis dacht ik mij te herinneren dat Wouter met hun speelde. Mijn geheugen blijkt feilbaarder dan ik zou willen. Ik herinner me uit die tijd ook nog een violist die indruk op me maakte waarvan ik helaas de naam ben vergeten. In een grijs verleden, ergens in de negentiger-jaren van de vorige eeuw speelde ik in de prachtige Hanzestad Deventer op destijds toen nog jaarlijks georganiseerde Middeleeuwse dag met hemelvaart. Een traditie die helaas ter ziele is gegaan. Voor mij was het in die tijd één van de hoogtepunten van het jaar.

Op deze bewuste dag, die mede daardoor voor mij heel bijzonder werd, had Wouter Kuyper een lift nodig naar het, inmiddels helaas ook ter ziele gegane jaarlijks terugkomende trek-er-es-uut festival waarvan hij dacht dat het in Groesbeek was. Gezien ik in Nijmegen woonde en plek genoeg had in mijn auto bood ik hem een lift aan. Eenmaal in Groesbeek konden we echter niet vinden waar hij moest zijn.
Gelukkig had Wouter in die tijd al een mobiele telefoon en kon hij zijn moeder die ook trekzak speelt en op het festival aanwezig was bellen. Het trek-er-es-uut-festival bleek in de volksmond nog "Groesbeek" te heten, maar bleek al een tijdje naar Nijmegen te zijn verhuisd. En nog wel naar de NeBo. Het oude klooster aan de Groesbeekseweg waarin ik nog les had gehad tijdens mijn studie muziektherapie. Niet veel later stond ik tot mijn stomme verbazing in wat eens de aula van mijn school was aan de bar naast een Bretonse trekzakspeler die op zijn beurt weer stom verbaasd was daar door iemand die hij niet kende in het Bretons te worden aangesproken. Alain Pennec bleek één van de docenten van de workshops op het festival te zijn. Later die avond speelde ik nog als een soort van vloekende in de kerk op mijn chromatische toetsen accordeon in een tot taveerne omgebouwd klaslokaal waar ik vroeger nog AMV in had gehad. Hier speelde die avond meerdere muzikanten die ik goed kende waaronder Hans Houkes die ook een virtuoos is op de trekzak, maar boven dat alles een aimabele man en een hele goede troubadour. Tegenwoordig houd hij zich vooral bezig met het bakken van bijzondere fluiten. zie stonewhistle.com .En om de cirkel naar het Balfolk optreden van komende woensdag in the Shuffle rond te maken, was het ook het moment dat ik Kees de Waal voor het eerst ontmoette die daar de geluidstechnicus bleek te zijn. Doordat Kees met zijn band al weer jaren daarvoor een repetitieruimte huurde te Groesbeek waarin zij vanzelfsprekend een geluidsinstallatie hadden is hij door dit toeval de geluidsman van het trekzakfestival geworden en daardoor gespecialiseerd geraakt in het uit versterken van akoestische instrumenten als de draailier, diverse doedelzakken en natuurlijk de diatonische accordeon.

Wouter heeft zich sinds die tijd ook ontwikkeld tot een fenomeen op de trekzak, maar ook de doedelzak en als componist van eigen werk. Hij speelt ( en speelde) in diverse bands waar ik fan of minstens bewonderaar van ben als Lirio, Androneda, BmB, Wouter en de draak, Laroux. En last but not least speelt hij ook in het middeleeuwse circuit nog steeds met zowel het Gheselscap Goet ende Fyn en met mijn goede vriend en collega Luc Plompen alias troubadour Lucas Florent.

Kortom mocht je nog nooit op de woensdagavond bij de balfolk-avonden bij café The Shuffle zijn geweest kom dan gerust woensdag aanstaande eens kijken en luisteren. Het voelt voor velen als een mini-vakantie in eigen land. 

Balfolk café Nijmegen is dansen op live folkmuziek en natuurlijk sessie na afloop: dus neem ook je instrumenten mee!
Entree: € 15,- (of € 10,- voor mensen die kortingstarief nodig hebben)
Geef ruim, alles gaat 100% naar de muzikanten.
Globaal tijdschema
• 20:00 Dansuitleg
• 21:00 Livemuziek (2 sets)
• na afloop tijd voor een dansbare balfolk-sessie dus neem je instrument mee.
(Tijden onder voorbehoud)

Over de Dansuitleg

In deze dansuitleg komen de basisprincipes van balfolk aan bod zodat iedereen mee kan doen. In de tweede helft v/d dansuitleg gaan ze dieper op één dans in.

Wat is Balfolk?

Balfolk is misschien een beetje te vergelijken met een tango- of salsa-avond, maar dan met de muziek en dansen van hier: de dansen en muziek die traditioneel in West-Europa voorkomen. En er is altijd live muziek! Nieuwsgierig? Er zijn kaartjes met kennismakingskorting!
En we starten altijd met een dansuitleg. Iedereen kan mee doen.
Wees welkom!
http://www.balfolk.nl

2 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal Jan Willem, kan het mij nog goed herinneren in de NEBO. Midden jaren 90. Een paar prachtige avonden en nachten feesten en muziek maken. Ook in de hal waar de akoestiek prachtig was.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha die Benno,
    Ja dat waren memorabele avonden. En ik herinner me inderdaad ook de akoestiek van het trappenhuis.

    BeantwoordenVerwijderen